15 НАЧИНА ДА СЪКРАТИМ СВАТБЕНИТЕ РАЗХОДИ

BI_budget_5

Как да планираме сватбените разходи

При подготовката на сватбата за много двойки финансовите разходи се явяват основна тема за размисъл. Ние не препоръчваме да прибягвате към крайности, избирайки най-евтиното, защото вероятността това да доведе до значително влошаване в качеството на услугите е огромна. Но това, разбира се не означава, че за да организирате красива сватба трябва да похарчите цяло състоояние. За да сме полезни, споделяме своите съвети по оптимизация на сватбения бюджет.

 ТРАНСПОРТЪТ

BI_budget_6

Как да планираме сватбените разходи – транспортът

 1. Обърнете се към фирма, предоставяща автомобили директно, а не чрез сватбена агенция или друг вид посредник, за да избегнете допълнителната надценка.

2. Наемете луксозен лек автомобил, различен от лимузина.

3. Внимателно съставете график за ползване на наетия автомобил като изберете комания, която предлага почасово ползване на кола, както и пакети за няколко часа, които са значително по-евтини.

РЕСТОРАНТЪТ

BI_budget_2

Как да планираме сватбените разходи – ресторантът

4. Спрете се на новоткрит и добър ресторант, който предлага гъвкави условия именно за провеждане на сватбени мероприятия. Ако пък сте поканили повече гости, обезнателно се запознайте с това как техният брой би повлиял на отстъпката, която ви се предлага.

5. Изберете ресторант, където биха ви позволили да си внесете собствен алкохол, както и торта, поръчана от друго място.

6. Адекватно оценете възможностите на гостите си. Не прекалявайте с менюто и не се водете от принципа “нека да има”. Пресметнете много добре колко степенно да е менюто, като ние препоръчваме 3 степенно такова. Това означава салата, предястие, основно ястие и десерт, който обикновено се осигурява от самите вас във вида на сватбена торта.

ФОТО И ВИДЕО

BI_budget_4

Как да планираме сватбените разходи – фото и видео

7. Съберете препоръки от близки и приятели и наемете доверен фотограф, чийто услуги да се заплащат на час. Ако сте избрали да подпишете в ден, различен от сватбата, то ще си спестите поне 2 часа от услугите на професионалния фотограф.

8    Ако искате да заснемете професионална фотосесия, то можете да я поръчате в ден различен от сватбата, наемайки по-високоплатен фотограф, а в самия сватбен ден – някой, чиито услуги са по-достъпни.

9 Ако държите най-много именно на сватбената, стилизирана фотосесия, тогава не е необходимо да наемате повече от двама фотографи за тържеството. Попитайте студиото, което сте избрали дали не предлага и видео заснемане и се възползвайте от отстъпката за пакетно предложение.

ДЕКОР

BI_budget_1

Как да планираме сватбените разходи – декор

10. Изберете ресторант с ефектен интериор, така че да се наложи да заплащате незначителна сума за интериорното оформление. Така например ако залата разполага с красиви полилей ще се наложи да украсите единствено столовете и масите и да поръчате цветя. Отново, обърнете се директно към изпълнителите без да ползвате сватбена акенция. Лично според нас сватбеният агент е необходим единствено в деня на събитието, по-скоро в качеството му на координатор.

11. Обърнете се директно към изпълнителите без да ползвате сватбена акенция. Лично според нас сватбеният агент е необходим единствено в деня на събитието, по-скоро в качеството му на координатор.

12. Обикновено повечето ресторанти и хотели предлагат самостоятелно оформление на декора. Разбира се, преценете кой вариант ви устройва повече – да се обърнете директно към флорист или да разчитате на услугите, предложени от самото място, което сте избрали.

 

ДРУГИ

BI_budget_3

Как да планираме сватбените разходи

13. Обикновено сватбите извън сезона са по-нискобюджетни, защото активността намалява и повечето изпълнители предлагат допълнителни отстъпки. Именно за това, купете или поръчайте булчинската си рокля извън сезона като изберете магазин или Ателие, което предлага тоалети с включени разходи за корекции.

14. Наемете си булчинската рокля, по този начин ще спестите до 70% от цената и и няма да се чудите къде да я съхранявате след сватбата.

15. Младоженецът може да избере костюм и обувки, които да може да облече и след сватбата. По този начин залагате по-скоро на дългосрочна инвестиция, отколкото на намаляване на разходите, но пък си заслужава.

Помнете – задължително определете бюджета си предварително, както и допустима граница за надвишаването му в краен случай. И знайте, че не бива да прекрачвате тази граница.

 

Leave a Reply