9 ВЪПРОСА, КОИТО ДА ЗАДАДЕТЕ НА СВАТБЕНИЯ СИ ФОТОГРАФ

BI_what_to _ask_your_wedding_photografer

Какво да попитате сватбения си фотограф

Защо трябва да изберем точно вас, за наш сватбен фотограф?

Повярвайте ни, всеки фотограф би искал да му зададете този въпрост. Стига, разбира се да е истинки професионалист. Той ще може да ви отговори толкова много неща. Най-добре ще е ако сте се спряли на фотограф, с малко бутиково студио. В този вариант, той ще ви отговори, че поема само определен брой сватби, а не като масовите му колеги, които поемат, колкото се може повече сватби, за сметка на качеството. По този начин вашият фотограф ще може да ви отдели времето и отношението, което заслужавате и, за което сте си платили, рзбира се. Ще може да изгради по-лична връзка с вас, за да се чувствате по-удобно пред камерата и да покажете истинските си емоции. Много добре би било, ако заложите на фотограф, който е признат или е сред партньорите, на някои от водещите сватбени агенции или сватбени блогове. По този начин ще се сигурни, че ще получите това, което очаквате. Тези неща не са задължителни, но е хубаво да попитате за тях.

При снимките каква свелина използвате – естествена или изкуствена? Или и двете?

Това е много важен въпрос и от отговора му ще разберете колко гъвкав е фотографът. Идеалният вариант би бил, ако използва и двете свтлини при снимките. Различната свелина – придава и различен вид на самите снимки, така че не трябва да изключвате нито една от двете.

Съхранявате ли файловете си онлайн, в случай на повреда? Имате ли резервно оборудване?

Има една статистика според, която всеки трети диск с памет се разваля. Всеки трети! Затова един професионален фотограф би трябвало да копира файловете си онлайн, задължително. Ако получите различен от положителен отговор на този въпрос, бягайте! Иначе рискувате да останете без сватбени снимки. Много е важно в деня на сватбата фотографът ви да има резервно оборудване. Също така е много важно камерата му да има място за две карти. Винаги е по-добре изображенията да се копират на две кари, вместо на една. Всичко може да се случи.

Как ще ни накарате да се отпуснем пред камерата?

Това е много важен въпрос! Със сигурност искате снимките ви да изглеждат естествени и да показват истинските ви емоции на този така важен ден. Някои от професионалните фотографи ще ви предложат безплатна фотосесия преди сватбата, с тема, каквато вие изберете. По този начин, вие не само ще опознаете този човек, но и той вече ще ви е снимал. И със сигурност притеснението няма да е толкова голямо.  Също така, добрият фотограф ще знае колко всъщност сте притеснени и ще направи всичко възможно за да ви предразположи – било то чрез смешен акцент или диалект, а защо не с някой виц?

Как ще определите вашия стил на снимане?

Чувавли сме луди истории за агресивни фотографи и видеооператори. Затова е много важно да си изберете фотограф, който да отговаря на стила на вашата сватба. Ако планирате дива и младежка сватба – агресивният тип фотограф е супер попадение. Но ако си представяте спокойна и лежерна сватба на плажа, със сигурност бихте искали някой, който да не се набива на очи, да е дискретен и някак си да остава на заден план.

Какво се случва ако се разболеете на нашия сватбен ден?

Правилният отговор на този въпрос е само един – втори фотограф, който е достатъчно добър да бъде първи. Също така и резервен вариант за допълнителен фотограф, който да е в помощ на първия.

Какво ще правим ако завали дъжд?

Много е важно фотографът да знае какво да прави, ако внезапно завали на вашия сватбен ден. Особено напоследък, когато времето е толкова променливо и непредвидимо. Той трябва да има план къде ще отидете, как ще снима той. Много е важно дори и времето да стане страшно, фотографът да остане спокоен и да има решение на въпроса. Най-лесно е да намерите красиво място, някъде на закрито, което да използвате и което да е уговорено предварително.

Какво бихте искали да вечеряте?

Да, това е важен въпрос, защото така ще покажете на вашия фотограф, че ви е грижа за него. И той ще ви отвърне със същото. И ако трябва да бъдем честни, вашият фотограф прекарва най-дълго време на вашия сватбен ден. Цветарите са за няколко часа, DJ-ят също, но фотографът пристига понякога дори преди вас и стои до края. Така, че питайте го какво му се хапва 🙂

Снимка – Pinterest

 

 

Leave a Reply