КАК ДА КАЖЕТЕ НА ВАШИТЕ ГОСТИ – “БЕЗ +1, МОЛЯ”

BI_no_plus_one_on_the_wedding_1

Без придружители на сватбата, моля!

Един от най-големите проблеми, когато имате ограничен сватбен бюджет са въпросните “+1” гости. Въпреки, че идеята ви е за малка и интимна церемония, с 20 от най-близките ви хора, в действителност реалността може да се окаже съвсем друга – 30 или дори 40 гости.

Решението да нямате “+1” гости на вашата сватба, води след себе си много ползи. На тържеството ви няма да присъстват хора, които никога преди не сте виждали и, които не са специална част от живота ви. Да, със сигурност те са страхотни хора и ще се радвате да се сприятелите с тях, но дали сватбеният ви ден е най-подходящото време за това? Това е момент, който да споделите с любовта на живота си и с най-близките до сърцето ви хора, а не с гаджето на братовчед ви, с което е само от месец!

Да, определено има случаи, в които тези гости не са добре дошли на сватбата ви. Проблемът обаче е, как да го кажете без да прозвучи грубо и обидно? Тук сме събрали, някои идеи, които може би ще ви помогнат за решението на този казус.

1. Не оставяйте “+1” място, в поканите.

Това не е цялостно решение, но е първата стъпка, към това учтиво да намекнете, че не желаете допълнителни гости на сватбата си. Щом не сте оставили място за името на втори човек, то очевидно искате да намекнете нещо. За съжаление не всеки ще го приеме така, защото много хора смятат, че е прието да дойдат с някого на сватбата, освен ако изрично не е отбелязано друго.

2. Кажете им го директно.

Не е задължително да звучи така грубо, както може би си представяте. Вместо да напишете “Придружителите са абсолютно забранени”, нека да бъде нещо като “Георги и Мария ще кажат “ДА”, само сред най-близките си хора”. Ако смятате, че и това няма да е достатъчно, преминаваме към съвет номер три.

3. Създайте сватбен сайт.

В поканата насочете гостите си към сватбен сайт, където ще могат да научат всичко за сватбата. Там ще могат да се информират за всички подробности, около това къде ще е приемът, къде точно се намира църквата, как е организиран транспорта и, разбира се, информация как стои въпроса с придружителите. Нещо подобно в раздела за присъстващите би изглеждало добре и в никакъв случай грубо!

В. Мога ли да си доведа някого с мен, на сватбата?

О. Съжаляваме, но в предвид ограниченията на бюджета ни, ние можем да поканим само малък брой хора. Искаме това да са най-близките до сърцето ни роднини и приятели. Благодарим ви за разбирането!

4. Обадете се на гостите си.

И на последно място, тъй като списъкът с гостите ви е малък, обадете им се. Нека предтекста да е свързан с потвърждението им, за присъствие на сватбата и мило им обяснете, че тя ще се проведе в наистина тесен кръг и придружители, за съжаление няма как да присъстват. Бъдете искрени и никой няма да ви се разсърди! Все пак това са най-близките ви хора!

Снимка – Pinterest

Leave a Reply