ОТ ФЛОРИСТИТЕ – ЗА ЦВЕТЯТА С ЛЮБОВ. БОЖУРИТЕ!

BI_Peonies_3

За цветята с любов – божурите!

Още от древността, божурите са считани за цветя на любовта, вярността и нежноста. Може би, точно поради тази причина божурите са едни от най-предпочитаните цветя за сватбения декор. Латинското си название paeonia според някои сведения цветето е получило от тракийската местност Пеония, където в изобилие растели божури в диво състояние. По думите на Плиний обаче името си цветето е получило от името на ученика на Ескулап Пеон, който с помощта на цветето изцелявал по чудодеен начин. Успял да излекува дори бога на ада Плутон от раните, които му нанесъл Херкулес. Плиний добавя: ” Но да се сдобие човек с това растение не е лесно. Много старателно го пази пъстър кълвач, който кълве очите на всеки, който се опитва да го откъсне.” Затова събирали цветето през нощта.

Божурите символизират благополучие, богатсво и почит. Родината им е Китай, където повечето сватби се провеждат, именно с основната роля на това императорско цвете. Днес, по света съществуват над 30 вида и повече от 10 000 сорта божури. Във флористиката се разграничават 5 основни вида: обикновени, храстовидни, японски,

Заради своите красиви и богати цветове, нежност и пастелни тонове, както и пленителния аромат божурите са предпочитани от повечето булки, на които им предстои лятна сватба. Ако искате букетът ви да е от божури, трябва да знаете, че можете да го съхраните между 5 и 7 часа (при температура не по-висока от 20-25 градуса). Сватбеният букет от полуцъфнали цветове на това прекрасно цвете носи истински мек и лиричен характер. Божурите могат да се ‘държат’ по различен начин по време на сватбения ви ден, затова се доверете на опитен флорист, който да съобрази сорта в зависимост от температурата на въздуха, влажността и продължителността на тържеството. Божурите се комбинитат удачно с момини сълзи, астилбе, различни видове “меки” билки (stahis, евкалипт), анемонии, както и изглеждат превъзходно и самостоятелно.

Насладете се, ние ги обожаваме!

BI_Peonies_4

За цветята с любов – божурите!

BI_Peonies_2

За цветята с любов – божурите!

BI_Peonies_1

За цветята с любов – божурите!

Leave a Reply