ОТ ФЛОРИСТИТЕ – ЗА ЦВЕТЯТА С ЛЮБОВ. НЕСТАНДАРТНИЯТ АРТИШОК!

Artichoke-Wedding-Centerpiece

За цветята с любов – нестандартният артишок

В сватбената флористика тенденциите постоянно се менят. Разбира се има цветя, които са постоянни фаворити, но в тази статия ви представяме едно оригинално и нестандартно решение – артишокът. За любителите на френската кухня, това е любима храна, а за младоженците с разностранен мироглед – артишокът може да се превърне в прекрасен акцент на сватбения декор. Артишокът се вписва много добре в следните сватбени тематики: рустик, класическа сватба, еко сватба или винтидж.

Artichoke-Wedding-decoration_3

За цветята с любов – нестандартният артишок

Артишокът (с латинско наименование Cynara ) е растение, принадлежащо към семейство сложноцветни. На гръцки името му се превежда като “кучешки зъби” или “куче”, защото съцветието му наподобява на кучешка захапка. Артишокът е достатъчно устойчиво растение, което може да издържи на от 7 до 14 дни във ваза при температура от 36-38 градуса. Към момента са регистрирани повече от 140 вида, като само няколко от тях се използват в кулинарията, а останалите започват да навлизат във флористиката едва през 80-те години на миналия век. В зависимост от степента си на развитие цветовете на артишока могат да достигнат големина от 20 см като любопитен факт е, че можем да ги срещнем в 3 основни форми. Големите пъпки се появяват през пролетта като могат да бъдат в различни нюанси – от бледо зелено до почти черно. Артишокът цъфти през лятото като цветовете му могат да радват окото с богати нюанси на синьо и лилаво и много рядко могат да се срещнат и бели сортове. Есента, когато семената узряват, растението оставя чашката си в необичайна форма. Привидно тромавите цветове на артишока, са в състояние да трансформират всяка флорална композиция. Той може, както удачно да се комбинира с други цветя, така и да се оформи в самостоятелен букет. Ако се подберат и малки пъпки, то биха се получили и доста сполучливи бутониери. Само по себе си съцветието на артишока може да бъде издълбано и добавено допълнително в декора като свещ – ще ви е необходим восък и фитил. Можете да прочетете подробни инструкции за направа на ръчни ароматни свещи.

А след сватбата можете да съхраните някои от композициите и да ги изсушите, за да ви напомнят за този приказен ден.

Предлагаме ви няколко основни композиции, които можете да изберете както във флоралното оформление на декорацията, така и при направата на сватбения ви букет или просто като допълнителен авангарден акцент.

Artichoke-Wedding-decoration_5

За цветята с любов – нестандартният артишок

Artichoke-Wedding-decoration_4

За цветята с любов – нестандартният артишок

Artichoke-Wedding-decoration_2

За цветята с любов – нестандартният артишок

 

Leave a Reply