РЕЧТА НА КУМА – ВАЖНИ НАСОКИ

BI_best man 1

Речта на кума – важна част от сватбата

Господа, новият сватбен сезон предстои. Тези от вас, на които им предстои да застанат до най-близкия си приятел и да бъдат негов кум, ги очаква доста сериозна задача. Да си кум е наистина голяма отговорност. Някои дори биха казали, че е по-голяма работа от тази на младоженеца. А черешката на тортата е Речта на Кума, която всички чакат с нетърпение и очакванията винаги са големи.

А задачата наистина е трудна! Баналната реч може да убие всяко парти. Трябва едновременно да забавлявате хората, но в същото време да говорите по същество – няма да ви е лесно.

Но не се притеснявайте, ние сме тук, за да ви помогнем.

BI_best man 2

Речта на кума – важна част от сватбата

Задължително започнете с приветствие към всички гости, благодарност към младоженците за това, че са ви доверили тази отговорна задача, както и адмирации към родителите на булката и младоженеца. Вероятно част от гостите не ви познават, затова се представете. Не забравяйте кумът трябва да бъде очарователен и със силно мъжко присъствие – бъдете истински джентълмен, не пропускайте да споделите комлименти за визията на булката и шаферките.

За да намалите напрежението и да предразположите самите гости, започнете с нещо смешно свързано с младоженеца. Това много ще разчупи обстановката. История от детството или от запознанството ви, споделени мигове за приятелството ви или някоя забавна обща случка. Но! Не бъдете неуместни като разкривате пикантни подробности от интимния, ергенски живот на младоженеца!

Ето и пример за издържан и уместен хумор:

“Така, какво да ви кажа за Иво? Ще започна с това, че той е много красив, забавен, интелигентен, той просто е очаро..очарова…очарователен.. Съжалявам, Иво… Не успявам да ти разчета грознописа. Ще ми кажеш останалото после.”

След като всички се разсмеят вие със сигурност ще придобиете по-голяма увереност и ще се справите блестящо!

Продължете с нещо по-сериозно. Например с това от кога познавате младоженците като двойка, кога видяхте булката за първи път. Споделете нещо лично за любовта им, което ви е впечатлило. Така със сигурност ще станете любимия мъж и на женската аудитория.

Накрая завършете с пожелание към младоженците, но не бъдете банални със стандартни, заучени фрази като “пожелавам на младите да се обичат”. Оригиналният подход и непринуденото ви пожелание ще се оценят високо и ще се помнят  дълго след Големия ден.

BI_best man 3

Речта на кума – важна част от сватбата

При писането на тази така важна Реч, много помага, преди да седнете с химикал в ръка да прочетете няколко оригинални и завладяващи речи. Влезте в YouTube.com и почерпете вдъхновение. Така ще разберете в каква посока искате да пишете и какво въздействие искате да има казаното от вас на всички на сватбата. Вие познавате младоженците, може би най-добре от всички, знаете какво би ги трогнало, така че давайте! Вие сте! Само не забравяйте, да оставите клишетата заключени, някъде на тъмно вкъщи, както и да споделите мислите си в запомняща се реч, която да не е по-дълга от 3-5 мин.

Каквато и да решите да бъде вашата Реч, не забравяйте, че сватбата е едно голямо парти, на което всички трябва да се забавляват! Наздраве!

Leave a Reply