ТЕМА НА СВАТБАТА – ШАБИ ШИК

10454133_10152675038873156_3011297966045536352_o

Сватба в стил Шаби Шик

Все по голяма популярност придобива известният на Запад стил Шаби шик «Shabby chic». Появява се в края на 80-те години на 20 век като негов автор е Рейчъл Ашуел, която купува стари мебели от различни разпродажби, за да обзаведе дома си. Скоро домът и става толкова уютен, че макар и с лек ретро привкус този стил става доста популярен. От няколко години този стил се използва и в сватбената декорация като днес ще ви разкажем как.

BI_shabby_chic_5

Сватба в стил Шаби Шик

ЕЛЕМЕНТИ НА СТИЛИСТИКАТА

o   Старинни предмети

o   Пастелни тонове, розово, бежово, мента, старо злато, сиво, синьо.

o   Старинни, автентични сервизи

o   Божури и рози

o   Натурални материи, дантела, перли

BI_shabby_chic_1

Сватба в стил Шаби Шик

ФЛОРИСТИКА И ДЕКОР

Огромно значениe в стилистиката на Шаби шик-а имат цветовете. Тайната е в подбора на пастелни тонове – от бяло до кремаво, през всички нюанси на розовото, небесно синьото, лавандула, праскова и мента. Основните цветове трябва да са светли. Колкото до флористиката, най-подходящите цветя са божурите и розите “Дейвид Остин”. Тези цветя олицетворяват именно елегантността и небрежността, характерни за стила. Неизменен спътник на Шаби шика е гипсофилата, като цветните композиции могат да бъдат допълнени от хортензии, лалета, астилбе и фрезии. Тези цветя могат да се използват и за изработката на букета на булката като дръжката се украси с дантела, камъни или старинна брошка. За този стил са характерни сложните елементи, които могат да се използват като орнаменти в полиграфията. За поканите можете да изберете дизайнерски картон, крафт хартия или състарена хартия. Поканите могат да се напечатат, както машинно, така и да бъдат надписани на ръка с помощта на техника наречена скрапбукинг. В декора могат да се използват и антични или изкуствено състарени предмети и мебели – свещници, масивни рамки за картини и снимки, дивани, шкафове, скринове, огледала, перли и стари бижута. Стилът би се подчертал допълнително от старинни сервизи, чайници и чашки. Основните тъкани са естествени материи като лен, памук и дантела.

BI_shabby_chic_2

Шаби Шик сватбена декорация

ВИЗИЯТА НА БУЛКАТА И МЛАДОЖЕНЕЦА

Образът на булката и шаферките трябва да бъде нежен и лек: коприна, дантела, шифон в комбинация със старинни бижута. Идеално биха се вписали булчински и шаферски рокли в нежни пастелни цветове, нюанси на розовото и светлата мента. Важни са и детайлите всички антични бижута и аксесоари биха се вписали много добре, брошки, перлени огърлици, старинни обици. Кройката на булчинската рокля също трябва да е в стил 20-те години на миналия век – права или А-линия, ефирно падаща надолу. Стайлингът на булката може да се допълни от цветен венец от рози или божури.

Визията на младоженеца също трябва да е в лек ретро стил. Вместо вратовръзка, изберете папийонка или фишу, тиранти или характерно за стила ленено сако.

BI_shabby_chic_4

Младоженците в стил Шаби Шик

 

Leave a Reply