ТЕМА НА СВАТБАТА – СТИЛ ФРЕНСКИ ПРОВАНС

BI_Provence_7

Сватба в стил френски прованс

Представете си изумрудения цвят на широки лозови масиви, безкрайни долини с ароматна лавандула, красиви маслинови насаждения, величествени кипариси и кедрови дървета, масивни скали, лазурно, искрящо море, безоблачно небе, под което за себе си напомня очарованието на френския юг – всичко това ни вдъхновява да напишем тази статия за сватба в стил Френски прованс.

ОСНОВНИ ЕЛЕМЕНТИ

  • Естествени материали
  • Нежни пастелни тонове
  • Лавандула
  • Разнообразни тонове на розово, млечно-лилаво и небесно синьо
  • Френски вина
  • Оригинални елементи от ковано желязо
  • Разнообразни, автентични сирена
  • Дантела
  • Плетени мебели
  • Живи цветя
BI_Provence_1

Сватба в стил френски прованс

СТИЛИСТИКА

За да разберете защо именно т.н. стил Френски Прованс е толкова полулярен, е необходимо не просто да ви се струва привлекателна идеята за организиране на сватба в този стил, а и да почувствате магичната атмосфера, която създава очарованието на прованса. Прованс е историческа област в южна Франция с богата автентична култура и неповторима природа. Необятните полета с лавандула се редуват с живописни долини, които до ден днешен са съхранили приказните, вековни традиции и любов към изумителната френска кухня и впечатляващите, всепризнати френски вина. Провансът се характеризира в основата си с простотата на формите и красотата на южните пейзажи. Трябва да знаете, че организирането на сватба именно в този стил изисква повече време, поради необходимостта от изпипването на всеки детайл. Необходимо е внимателно да подберете приборите, столовете, инвентара, цветята. Особено внимателно се отнесете и към избора на сватбени аксесоари, защото именно малките акценти правят голямото събитие незабравимо.

BI_Provence_2

Сватба в стил френски прованс – стилистика

BI_Provence_3

Сватба в стил френски прованс – стилистика

СТИЛЪТ НА БУЛКАТА И МЛАДОЖЕНЕЦА

Изящество, романтика и естествена визия са задължителни за визията на булката. Съвременните дизайнери предлагат достатъчно широка гама от булчински рокли и аксесоари, подходящи именно за подобен стил сватба. В този случай оптималният вариант би бил изборът на изчистен модел рокля, изработена от естествени материали и лишена от излишни детайли. Памук в комбинация с дантела или ефирен шифон са идеалните материи. Силуетите са свободни – нежна А-линия, модел с висока талия или прав модел, който нежно описва извивките на тялото. Към роклята можете да подберете лек воал или венец от естествени цветя, който ще придаде към цялостното ви излъчване допълнително романтика. Обувките трябва да са леки, удобни и с минимален ток. Скъпите, масивни бижута не са подходящи като можете да спрете избора си на изчистени бижута, изработени от живи цветя или сребро или да замените със старинна брошка.

Облеклото на младоженеца също трябва да бъде изчистено и комфортно. Заложете на елегантен ленен костюм в неутрални, пастелни тонове – бяло, небесно сино, бежово. Акценти като интересна шапка или оригинален колан биха допълнили образа на младоженеца. Строгите костюми и традиционните фракове и смокинги не са подходящи.

BI_Provence_6

Сватба в стил френски прованс – младоженците

ОРГАНИЗАЦИЯ НА СВАТБАТА

За да организирате сватбата си в стил Френски Прованс е необходимо да избере дата, която да е в късно пролетните или летни месеци. Идеални за целта са юли или август – времето, в което цъфти лавандулата. Най-добре e да изберете за място на провеждане на събитието открито пространство като извънградска вила, широка поляна или обширна градина, където да проведете и изнесен ритуал по бракосъчетаване. Пътеката, столовете и арката могат да бъдат удачно допълнение към стилистиката като може да ги декорирате с подходящи полски цветя. Можете да обособите кът за фотосесията с традиционни акценти, като старинна пишеща машина, състарени пощенски пликове с френски печат, традиционни марки, куфари, паравани, ретро чадър. Като подаръци за гостите можете да изберете соли за вана с аромат на лавандула, изящно шишенце с лавандулово малсо, бурканчета с мед или малки букетчета от характерните провансалски билки. Най-важното е да успеете да предадете очарованите на Френския Прованс с една традиционна уютна атмосфера.

BI_Provence_4

Сватба в стил френски прованс – организация

ФЛОРИСТИКА И ДЕКОР

В декорацията на пространството можете да използвате vintage детайли като дървени, състарени повърхности, цветен текстил, елементи на ковано желязо, възглавнички и разбира се много, много лавандула. Старинни мебели: като шкафове, скринове, столове, маси и табуретки единствено ще допълнят желания от вас стил. Всички елементи на декора трябва да са с бледи, неутрални тонове и от естествени материали. Характерно за този стил е разнообразието от различни малки букетчета, които се поставят в разнообразна посуда като малки вазички, чашки, чайничета или керамични купички. Голямо значение се отделя при избора на текстил – необходими са само естествени материали – памук, лен, басма с ненатрапчиви флорални мотиви. Букетът на булката задължително трябва да включва полски цветя и лавандула. Ако искате да впечатлите гостите, можете да добавите и различни билки в букета си. Цветята не трябва да са в ярки тонове – търси се ефект на нежност и простота. Бебешко розово, пепелни тонове, лилаво, бяло и кремаво са за предпочитане.

Провансът е характерен с кухнята си – отделете особено внимание на менюто – домашен хляб, разнообразни сирена, разнородни вина, дребни сладки и различни сладкиши, френски складки “макарон”, мед, горски плодове са задължителни. Сватбената торта трябва да съдържа традиционни съставки като мед, мляко и подправки. Алтернативен вариант би била плачинкова торта или солена торта оформена от разни по размер пити сирена. Ако искате да блеснете, намерете истински френски готвач, който познава тънскостите на традиционната сватбена кухня. За да поддържате атмосферата е необходимо да изберете и правилната музика – леки френски мелодии или жива музика в съответния стил биха допринесли за хармоничното романтично настроение на всички.

BI_Provence_5

Сватба в стил френски прованс – флористика и декор

 

 

Leave a Reply